......Reisje langs de Rijn.........

Het beroemde Duitse Rijndal is een prachtig gebied in het westen van het land. De regio beslaat het gebied rondom de rivier in het westen van Duitsland, in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts.

Het gebied staat bekend om de heerlijke wijnen die rondom de Rijn, de Eifel en de Moezel worden geproduceerd en de romantische dorpjes, maar ook Keulen en Düsseldorf liggen aan de Rijn. Net als andere historische steden, imposante burchten, steile wijnhellingen, en beruchte rotsen. Deze bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een lust is voor het oog.

Een hele regio van het midden Rijndal is Unesco werelderfgoed en wordt ook wel de Romantische Rijn genoemd door de combinatie van mooie natuur en belangrijk cultuurlandschap. De vele burchten en kastelen, oude steden en wijngaarden illustreren de lange geschiedenis van de weg die de Rijn aflegt door Duitsland.
Dit indrukwekkend en gevarieerd landschap is gevormd door de kracht van het water. De wijnbouw op de terrasvormige en steile hellingen speelt een belangrijke rol in dit gebied. De Rijn is een van de belangrijkste transportroutes in Europa en verbindt het noorden met de mediterrane landen. De Rijn is nauw verbonden met geschiedenis en legenden, en heeft eeuwenlang veel invloed uitgeoefend op schrijvers, kunstenaars en componisten.

Tijdens dit reisje langs de Rijn in november 2022 maken we een lang verwachte citytrip naar Keulen en zakken we verder af langs de rivier om een bezoekje te brengen aan Andernach en Koblenz. 

 

Keulen

Keulen, of Köln in het Duits, is de vierde grote stad in Duitsland na Berlijn, Hamburg en München.

De stad van de eau de cologne is de oudste steden van Duitsland en alhoewel niet de mooiste stad, maakt de sfeer veel goed.

De Dom is de beroemdste kerk van Duitsland en behoort dan ook tot het hoogtepunt van de stad als een van de meest bezochte kerken ter wereld. De gotische kathedraal heeft een imposant uiterlijk waar eeuwenlang aan is gewerkt. Men is ooit in 1248 begonnen aan de bouw van de dom. Pas in 1880 was de bouw klaar, waardoor stijlelementen uit de negentiende eeuw toegepast zijn. De kathedraal is voorzien van twee enorme torens (beide ruim 157 meter hoog). Op het moment dat de kerk klaar was, was het gedurende vier jaar het hoogste bouwwerk ter wereld. Tegenwoordig is het nog steeds een markant bouwwerk in het centrum van de stad. Als je voor de kerk staat zie je hoe immens de kruiskerk is. Vooral de twee torens aan de voorzijde maken veel indruk.

Ondanks zware bombardementen heeft de Dom beide wereldoorlogen bijna ongedeerd overleefd en is het de grootste highlight van Keulen. Het meesterwerk van gotische architectuur werd in 1996 toegevoegd aan de lijst van UNESCO-werelderfgoederen. 

De torens zijn de tweede hoogste plek van Keulen en daarom zeker de moeite waard om te beklimmen voor het uitzicht. De klim naar de ‘top’ is een behoorlijk uitputtende, maar belonende activiteit. Je moet maar liefst 509 treden beklimmen om op de hoogste plek van de toren te komen.

Hou er rekening mee dat je ongeveer een uur bezig bent om de toren te beklimmen en dan is het panoramisch uitzicht over de stad de beloning.

De stad wordt in tweeën gedeeld door de Rijn, met het historische centrum gelegen aan de westeroever. Aan de geplaveide straatjes met als hoogtepunt de Kölner dom, vind je ook andere bezienswaardigheden zoals de Stapelhäuser met kleurrijke vakwerkgeveltjes. Maar ook de Grote Sint-Martinuskerk, het Rathaus, de Glockengasse 4711 met het Farina-Haus. 

De Altstadt is dankzij de typische uitstraling een must-do en een wandeling over de Hohenzollernbrücke is absoluut ook de moeite waard. Al was het alleen maar vanwege het uitzicht op de Rijnoever van Keulen.

Het voetgangersgebied met veel winkels, terrasjes en restaurants brengen veel gezelligheid met zich mee. De smalle straatjes waarvan sommige met keien geplaveid geven de stad het historische gevoel. Er zijn verschillende musea te ontdekken zoals het Romeins-Germaans Museum of het Ludwig Museum. In dit stuk van Keulen liggen de Alter Markt en Heumarkt. Op de Alter Markt wordt elk jaar de zeer bekende en geroemde kerstmarkt van Keulen georganiseerd.

Het Rathaus is een van de bezienswaardige gebouwen in de Altstadt en met recht een historisch stadhuis te noemen. De torens zijn namelijk al gebouwd tussen 1407-1414 en voor die tijd heuse wolkenkrabbers. Het is het oudste stadhuis van heel Duitsland en een van de best bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen in de stad. Het is nog steeds in gebruik als stadhuis, de burgemeester van Keulen heeft hier zijn kantoor en het wordt gebruikt voor officiele gelegenheden.

Het rathaus staat op de plaats van het antieke praetorium, het stafkwartier van het Romeinse leger, en bestaat uit twee delen. Het middeleeuwse deel met kantelen werd in 1569 voorzien van een nieuw voorportaal in renaissance stijl, een voor die tijd magnifiek staaltje van bouwkunst. De 61 meter hoge laatgotische toren werd begin 15e eeuw gebouwd. Rond de toren zijn 130 beelden van voor de Keulse geschiedenis belangrijke personen te zien.
Het Pretorium onder het Rathaus bevat ruïnes met resten van Romeinse gebouwen. 

De toren van het rathaus heeft sinds 1968 de beschikking over een klokkenspel bestaande uit 45 bronzen klokken. In totaal wegen de klokken 14 ton. Het klokkenspel kan zowel met de hand als elektronisch worden bediend. Dagelijks speelt het klokkenspel om 9, 12, 15, en 18 uur een deuntje uit het repertoire van 24 voor geprogrammeerde deuntjes.

Resten van twaalfde eeuwse rituele Joodse baden liggen voor het Rathaus onder een glazen piramide.

De Rheingarten is een parkgebied in het zogenaamde Martinsviertel in Keulen. Aan de ene kant van het park heb je heropgebouwde historische panden uit Köln Altstadt staan. Hier zitten vooral veel restaurants, waaronder het historische Haxenhaus zum Rheingarten. Historische gevels, gezellige terrasjes en heerlijk eten zorgen ervoor dat dit één van de hotspots in Keulen is om lekker te gaan tafelen of van een drankje te genieten. In de zomermaanden zie je vooral de jeugd op het gras van het park zitten en liggen. Aan de oostelijke kant van de Rheingarten ligt de Rijn, met daarlangs een wandelboulevard. Hier leggen ook de diverse rondvaartboten aan.

Al sinds 1957 kun je met een kabelbaan de Rijn oversteken. Sindsdien is dit een populaire manier om van uitzicht over de Rijn en een deel van Keulen te genieten. Deze Kölner Seilbahn heeft een lengte van 935 meter en telt 50 cabines. Links van de Rijn vind je het Zoo Station. Rechts van de Rijn is er het Rhein Park Station. In de wintermaanden is de kabelbaan helaas gesloten.

 

De Hohenzollernbrücke is een van de herkenbare objecten van Keulen en één van de drukste spoorbruggen van Europa. Dat komt mede omdat veel treinen die van en naar het treinstation Keulen Hauptbahnhof rijden over de brug heen gaan.  Al sinds het begin van de 20ste eeuw ligt deze belangrijke spoorbrug in Keulen over de Rijn. De Hohenzollernbrücke is heel herkenbaar door zijn drie bogen. De brug biedt ruimte voor treinen, trams, auto’s, fietsers en voetgangers. Tijdens een wandeling over de brug zal het je niet ontgaan hoeveel sloten van verschillende formaten er aan de wanden zijn bevestigd. Deze zijn achtergelaten door verliefde stelletjes, een fenomeen wat je wel vaker in toeristische steden tegenkomt. Sommigen maken er hele kunstwerken van.

De bogen zijn ‘s avonds mooi verlicht en eisen hiermee een prominente plaats op.

Een kenmerkend product voor Keulen is Eau de Cologne, oftewel Keuls water met de kenmerkende geur in het typische flesje.
De geur van eau de cologne is aan het begin van de achttiende eeuw ontwikkeld door Johann Maria Farina. Deze Italiaan verhuisde naar Keulen en ontwikkelde een parfum die hem deed terugverlangen naar zijn thuisland. Volgens Farina rook eau de cologne naar de Italiaanse voorjaarsmorgen, na regen, sinasappel, pompelmoest citroen, bergamot, sukadevrucht, limoen, bloemen en kruiden.
De populariteit van het geurwater is grotendeels te danken aan het feit dat het zich onderscheidde van de sterke geuren die toentertijd gangbaar waren. De geur deed het goed bij de elite en bezorgde Farina beroemde klanten als Napoleon en koningin Victoria. Tegenwoordig wordt de productie van de geur 4711 nog steeds geleid door de achtste generatie van de Farina familie.

Zo wordt het geurwater toegevoegd aan de verfrissingsdoekjes die in vliegtuigen uitgedeeld worden. Ook zullen veel mensen het wel herkennen als een geur die men vroeger bij hun grootouders rook. Het werd als soort van wondermiddel ingezet. 
De naam verwijst naar huisnummer 4711 aan de Glockengasse, waar vroeger 4711 geproduceerd werd en wat tegenwoordig dienst doet als museum. 
Deze beroemde Kölnische Wasser Fabrik vervaardigt al sinds 1794 de beroemde eau-de-cologne en is de Glockengasse 4711 de oudste Eau de Cologne fabriek ter wereld.

 

Andernach

De oude stad Andernach ligt op de linker Rijnoever waar de rivier samenkomt met de Eifel , in een engte tussen de Eifel en de Westerwald, genaamd de Andernachse Poort, die Andernacher Pforte.

Andernach heeft tal van bezienswaardigheden, zoals de zesenvijftig meter hoge Ronde Toren, de kathedraal van Maria (Mariendom) en de goed bewaarde stadsmuur. De originele kanonskogels zijn nog te zien in de muur die voortkomt uit de Dertigjarige oorlog.

Door het sfeervolle centrum met zijn monumenten en een strategische ligging aan de Rijn en de rand van de Eifel, is Andernach een druk bezochte toeristenplaats. 

Koblenz

Koblenz ligt op een interessant kruispunt. Precies tussen de rivieren Moezel en Rijn en tussen drie bergketens: de Hunsrück, Eifel en het Westerwald. De Romeinen vonden het al een strategische plek en nog steeds is het fijn toeven in Koblenz.

Al wandelend langs de oever van de Rijn gaan we richting de Deutsches Eck, de plek waar de Rijn en Moezel samenkomen. De twee rivieren vloeien samen en er is te zien dat het water van de Moezel en Rijn een andere kleur heeft en samen verder stromen in weer een nieuwe kleur. De samenvloeiing van de rivieren Moezel en Rijn is altijd al belangrijk geweest in de Duitse geschiedenis.  Aan het einde van de 19de eeuw kwam er een gigantisch standbeeld van Kaiser Wilhelm I te staan, dat flink werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sokkel bleef leeg, totdat Oost- en West-Duitsland weer één werden. En Wilhelm kijkt sinds 1993 weer uit over de rivieren en het park om zich heen.

De Rijn is met een lengte van 1324 kilometer één van de langste rivieren van Europa. Ze stroomt door Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Door Duitsland alleen, stroomt ze maar liefst ruim 800 kilometer lang! Deze rivier begint in de Alpen en mondt uit in de Noordzee.

Het ontstaan van de rivier De Rijn gaat terug tot ongeveer 3000 jaren geleden. Ze vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Langs de Rijn verscheepten kooplieden hun waren en iedere schipper moest tolgeld betalen. Soms werd er op meer dan 30 plaatsen tol geheven. Niet alleen keizers, vorsten en de kerk eisten tolgeld, maar ook roofridders moesten worden betaald om door te kunnen varen.

De Rijn is een bron van eeuwenoude sagen en mythes. Er gebeurde dan ook van alles aan de romantische Rijn. Het tragische verhaal over twee ruziënde broers en het verhaal van de Loreley rots tot aan de Muizentoren, het zijn mooie voorbeelden van prachtige legendes.