NOORD-HOLLAND

Noord-Holland is natuurlijk de provincie van de hoofdstad van Nederland, maar ook van de mooie landschappen met vriendelijke dorpen, vestingstadjes, historische molens, een 52 kilometer lange kustlijn met Unesco werelderfgoed De Waddenzee en niet te vergeten, vooral de bollenvelden. 

Deze provincie mag met recht veelzijdig genoemd worden, Holland heeft echt wel meer te bieden dan ik ooit had kunnen denken. Afwisselender dan dit wordt het volgens mij niet in Nederland, en dat wil wat zeggen uit de mond van een rasechte Brabander ;-))

Amsterdam

Op de kaart lijkt Amsterdam heel wat, Osdorp, Watergraafsmeer, Noord, Bijlmermeer, Buitenveldert....

Misschien is de Bijlmer nog wel de meest boeiende, vooral bij regenachtig weer zien die eindeloze rijen flats van twaalf hoog er behoorlijk beklemmend uit.

Als je met de trein komt zie je verschillende stations aan je voorbij gaan en wil je het liefste direkt rechtsomkeer maken: Sloterdijk (bedrijventerrein), Amsterdam-Amstel (industrieterrein en woonwijken), Amsterdam-Muiderpoort (oude woonwijken). Schimmige types lopen er rond en je kunt je tas maar beter goed bij je houden, op de stations wordt gewaarschuwd voor zakenrollers.

Een stad waar menig bestuurder zijn tanden al op heeft stukgebeten. Nergens betaal je zoveel om je auto te parkeren en zijn de parkeerboetes zo torenhoog. 

Aan de achterkant van het station gaat een gratis pondje over het IJ. Nog geen paar honderd meter verder gelopen en ik maak meteen rechtsomkeer. Grote delen van deze stad wil je liever snel achter je laten en zo gauw mogelijk vergeten.

Als je in de spits aankomt, krijg je een indruk hoeveel mensen tegelijk zich in treinen en trams proberen te persen. Dat zijn er zoveel dat je je afvraagt waar de rest van de Nederlandse bevolking nog kan uithangen. In de tram kun je afgrijselijke verwensingen te horen krijgen en iedereen heeft haast.

 

Waar iedereen wil zijn is in feite een klein gebied binnen de grachtengordels, het centrum.

Als je op de kaart kijkt, zie je dat je vanuit het station rechtdoor kunt lopen naar de Dam. Maar dat is dan wèl het Damrak, dé grote klassieke route waar iedere buitenlander intrapt. Zo loop je alleen als je haast hebt of niet beter weet. Een stuk weg waarlangs niets anders liggen dan drugstores, quick-restaurants ‘Halbes Hänchen mit Gemüse’, kantoortjes met ‘Marken and Volendam’, ‘See the Dutch’ en de rest kun je wel raden. Dé plek voor de vele toeristen.  ‘s Ochtends om negen uur zul je ze even missen. Dan is er een rondleiding met gratis bier na in de Heineken Brouwerijen. Sorry, Nederlanders kunnen daar geen gebruik van maken. Je moet je paspoort laten zien.

 

Even moed verzamelen. Als je wat verder doorloopt liggen er heus wel leuke grachtjes, bruggetjes, dwarsstraatjes, kruip door sluip door gangetjes, parken en zelfs rustige hofjes.

Binnen de grachtengordel vind je zeker 400 cafe's en in de hele stad zijn er meer Chinese restaurants dan in de hele provincie Drente, talloze coffeeshops en uitzendbureaus, popconcerten, een van Goghverzameling, tweedehands grammofoonplaten, boetieks, vele markten en macrobiologische restaurants.

 

Zaanse Schans

Een cultureel erfgoed dorp aan de Zaan dat elke dag vele bezoekers van over de hele wereld krijgt. Een toeristische bestemming en soort van openluchtmuseum waar mensen wonen en werken. 

Wie op de Zaanse Schans om zich heen kijkt, ziet geschiedenis. Een gevoel van nostalgie of zelfs heimwee bekruiptbij  het zien van de houten gevels, de knijpraampjes en de lage deuren. Hier liggen eeuwenlange herinneringen als voetstappen van het verleden in elk vertrek. Honderden jaren geleden werd al binnen deze muren geslapen, gekookt, gelachen, gehuild, liefgehad, geruzied, geboren en gestorven. Nog steeds, de Zaanse Schans leeft, want alle panden worden bewoond. 

Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van verse koeken, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden en de kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens. De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen.

Alkmaar

Tot over de grens staat Alkmaar bekend als de kaasstad van Nederland, maar de stad had helemaal geen eigen kaas. Goudse, Edammer en Beemsterkazen vliegen hier op de berries over de kaasmarkt, maar een Alkmaarse kaas was er niet te bekennen. Dat kan natuurlijk niet in een zichzelf respecterende stad die zich dé kaasstad noemt, met de vele toeristen die speciaal hiervoor komen. Dat gemis is nu verholpen door een groep mensen en het bedrijfsleven die zich verenigd hebben in het Alkmaars Kaasgenootschap met als doel de kaasstad eer aan te doen. En zie daar: de komst van een echte eigen kaas, het Alkmaars Goud.

Het is een bijzonder schouwspel op het Waagplein vol kaas en sjouwende kaasdragers in klederdracht.

Niet alleen in het centrum, maar ook buiten de stad ligt een mooi gebied in het Nationaal Landschap, een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. 

Het land van Leeghwater

De voortuin van de gemeente Alkmaar staat ook wel bekend als het land van Leeghwater.

Het mooie gebied is gelegen aan de noordwestzijde van het Nationaal Landschap Laag Holland en ligt direct ten oosten van de stad Alkmaar. Het land van Leeghwater verhaalt over de geschiedenis van de Gouden Eeuw; over haringvisserij en walvisvaart, over landbouw, dijken en molens. Van de strijd tegen, de handel over en de landwinst op het water, eeuwenlang gingen de bewoners hier de strijd aan met het water. Met vallen en opstaan wonnen zij deze strijd en creëerden zij het uitzonderlijk rijke landschap van vandaag de dag. In dit oer-Hollandse landschap bevinden zich de beroemde droogmakerijen uit de Gouden Eeuw. De Beemster viel in 1612 als eerste van de grote meren droog, De Schermer als laatste in 1635.

Dit gebied Zo uniek dat het door het Rijk is aangewezen als Nationaal Landschap, vanwege cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten. Zeer bezienswaardig zijn: De Schermer met haar molens, de dorpen Graft en de Rijp én de Eilandspolder. In deze historische dorpen zorgden de haringvisserij en walvisvaart in de 17e eeuw voor welvaart, prachtige raadhuizen, (pak)huizen en kerken.

 

Meters hoge molens, sierlijke raadhuizen, (pak)huizen en een prachtig fort verscholen in het landschap, in het Land van Leeghwater is het allemaal te zien. We kunnen hier nog steeds volop genieten van deze prachtige bouwwerken, maar zonder de rijke geschiedenis van deze bijzondere regio waren deze er nooit geweest.

Zo begon Jan Adriaanszoon Leeghwater in de 17e eeuw met het droogmalen van de Schermer en zorgden de haringvangst en walvisvaart in dorpen als De Rijp en Graft voor veel welvaart. Tientallen molens werden in hoog tempo uit de grond gestampt en in de dorpen bouwden men prachtige raadhuizen, woningen en kerken. Een paar eeuw later begon men met de bouw van de Stelling van Amsterdam om onze hoofdstad te beschermen tegen de vijand. In Markenbinnen werd een imposant fort gebouwd waarvan in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruik werd gemaakt. Gelukkig voor ons is hiervan veel bewaard gebleven en kunnen wij al dit moois tot op vandaag de dag nog steeds bewonderen.

De Rijp

In het kleine centrum is veel te zien, historische panden, een oud fotogeniek raadhuis, gevels, grachtjes, winkeltjes, terrassen en restaurants. De economische welvaart van de beroemde Gouden Eeuw is hier volop zichtbaar, met als absoluut pronkstuk het raadhuis en mijn fototoestel draait dan ook overuren.

Het centrum telt circa 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten en is ‘beschermd dorpsgezicht'. De Rijp is dan ook uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Nederland. 

Een rondwandeling door het dorp en bezoek aan museum In het Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt is een aardig uitstapje als je hier in de omgeving bent.

 

Marken

Marken ligt in het Markermeer en voordat het eiland in 1957 door een 1,6 km lange dijk met het vasteland werd verbonden leefden de bewoners geïsoleerd van de visserij. Sindsdien is het een schiereiland met bewoners die hun tradities in ere houden en een dorp dat zijn authentieke karakter heeft behouden.

Als je komt aanrijden via de N518 Zeedijk met om je heen het water van het Markermeer, doemt het voormalige eiland op en zie je het enige dorp liggen. De karakteristieke groene huisjes die het landschap kleur geven zijn bijna allemaal rijksmonument. Ze zijn bijna allemaal gebouwd op terpen, woonheuvels die in Marken werven genoemd worden. Deze verhogingen beschermden tegen het hoge water en overstromingen. Door de afsluiting van het IJsselmeer is deze angst voorgoed verdwenen bij de bewoners, maar gelukkig zijn de typische huizen gebleven.

De fotogenieke vuurtoren met de typische naam 'Het Paard van Marken' uit 1839 werkt nog steeds.

Het voormalige vissersdorp is een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland en een populaire attractie is de boot van Marken naar Volendam. Wij zijn toerist in eigen land en varen gezellig mee.

 

Volendam

Een kort bezoekje aan één van de meest toeristische plaatsen in Nederland kan niet uitblijven. Het is en blijft toch een degelijk oer-Hollands stukje erfgoed. En eerlijk is eerlijk, als je langs de toeristische drukte en commerciële toestanden heen kunt kijken is het best gezellig in de haven en op de vele terrasjes aan de dijk van dit vroegere vissersdorp. 

Een wandeling in Volendam doet je ook stilstaan bij de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001, toen het aansteken van een bos sterretjes in cafe De Hemel uitliep op een catastrofe. De sterretjes resulteerde in een zeer felle brand waardoor 14 jonge mensen om het leven kwamen en velen ernstig gewond raakten. De brand leidde tot levenslang merkbare verminkingen en handicaps door de ernstige brandwonden.

Broek op Langedijk

Het dijkdorp bestond in vroeger tijden vooral uit sloten en vaarten, waar de mensen op de Langedijk woonden. Het historische lintdorp stond bekend als het 'Rijk der duizend eilanden',de bewoners veranderden het moeras in een eilandrijk door het graven van vaarsloten en er ontstonden vruchtbare akkers.

De grootste attractie van Broek op Langedijk is Museum BroekerVeiling. Op deze oudste doorvaarveiling ter wereld wordt groente en fruit, net als vroeger, met bootjes binnengevaren en geveild. Het leuke is dat je zelf je eigen groente kunt kopen en vaar je nog door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden.

Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig nog steeds bij alle grote veilingen toegepast.

Vanaf de moerassige akkers voeren tuinders vroeger met hun oogst per boot richting de veiling. We treden in hun voetsporen en peddelen in een nostalgische akkerschuit langs de honderden eilandjes. De schipper vertelt tijdens de tocht verhalen over de tuinders en hun Rijk der Duizend Eilanden. 

Dan nemen we plaats op de authentieke veilingbank bij de oudste veiling ter wereld en luisteren goed naar de veilingmeester, die vanaf de boot uien en andere groente en fruit verkoopt. 100, 90, 80, 70... Iedere paar seconden gaat de prijs omlaag. De spanning is om te snijden: als je te snel drukt, betaal je een veel te hoge prijs. Maar als je te langzaam bent, gaan de groenten naar iemand anders! Deze manier van veilen ontstond in Museum BroekerVeiling en zo gaat het nu nog steeds bij alle grote veilingen.

 

Haarlem

Vlakbij het strand, aan de rivier Het Spaarne ligt de hoofdstad van de provincie Noord Holland met z'n monumentale panden. Haarlem heet ons welkom met een gezellig historisch centrum dat zeker de moeite waard is. En het strand om de hoek, wat wil je nog meer. We laten ons verrassen door de boetiekjes in de verscholen straatjes uit vervlogen tijden en pittoreske pleinen, een middeleeuwse kerk en terrasjes aan het water. En dat alles met een duidelijk voelbare bourgondische sfeer. Niet voor niets wordt Haarlem de meest Vlaamse stad van het noorden genoemd. In de tijd van Willem van Oranje trokken veel Vlamingen naar deze stad, waarvan de invloeden nu nog aanwezig zijn.

Uitgebreid winkelen of een dag vol kunst en cultuur? Het kan hier allemaal.

 

Gooi en Vechtstreek

In de Gooi & Vechtstreek, grotendeels gelegen aan het water op de grens tussen Noord Holland en Utrecht, is het leven goed. 

 

 

Weesp

 

Naarden

Muiderslot

 

De Bollenstreek

De bollenvelden in Nederland zijn al ruim 400 jaar het visitekaartje van de Bollenstreek. De afgegraven duinen en zeelucht hebben namelijk precies de juiste ingrediënten om bloembollen optimaal te laten groeien en elk voorjaar een van de meest kleurrijke landschappen ter wereld te creëren. De Bollenstreek is in al die jaren uitgegroeid tot het wereldcentrum van de bloembollenhandel.
Elk voorjaar komen miljoenen bezoekers van over de hele wereld om te genieten van het kleurenpalet van de bloeiende bloemenvelden.
De bekendste bloem uit de streek is natuurlijk de Nederlandse tulp. Naast de tulp zijn er nog veel meer bloemsoorten die in de Bollenstreek gekweekt worden. Crocussen, narcissen, hyacinten maar ook zomerbloemen zoals dahlia’s en calla’s worden in grote aantallen in de Bollenstreek gekweekt. De bloemenvelden liggen voornamelijk tussen de duinen en de gezellige bloembollendorpen Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en Voorhout.

 

Enkhuizen

 

Hoorn