Slovenië

 

Slovenië was tot de onafhankelijkheid in 1991 de noordelijkste deelrepubliek van het voormalig Joegoslavië.
Het kleine landje is iets groter dan de helft van Nederland en ligt t
en zuiden van de oostelijke Alpen. In het noorden grenst Slovenië aan Oostenrijk, in het oosten is een korte grens met Hongarije, de langste grens deelt Slovenië met het buurland Kroatië en het heeft in het zuidwesten een korte kustlijn aan de Adriatische Zee.
I
n augustus 2013 vliegen we naar het Italiaanse Trieste, de westerbuur van Slovenië, voor een bezoekje aan die Sloveense kust en de hoofdstad Ljubljana.
Trieste wordt door de Slovenen nog steeds een beetje als Sloveense stad beschouwd en heeft een regelmatige busverbinding met Koper en Piran, twee kustplaatsjes met een bezienswaardig historisch centrum, waar we een kijkje willen gaan nemen en een paar dagen verblijven.

KOPER

Vanuit Trieste rijden we met de bus langs de kust over kleine weggetjes. Rust, stilte en geen borden die je als toerist langs wijnhuizen, ambachten of uitzichten loodsen, maar gewoon van niks naar nergens. We passeren dorpjes met drie huizen,kerk, café en vespa's. Hoezo Gucci en Armani? Dit is de wereld van almkaas en gerookte ricotta. Zo rijden we vanuit Italië ongemerkt buurland Slovenië binnen met huizen van steen en hout. Een beschilderd luik, een honderden jaren oude deur waar levensverhalen in en uit zijn gelopen.

Hoewel de Sloveense kustlijn nog geen 50km lang is en het achterland maar een handvol kilometers breed, valt er behoorlijk wat te beleven.
Deze Sloveense riviéra wijkt sterk af van de rest van Slovenië. Het klimaat en de vegetatie is er uitgesproken mediterraan, de kerktorens zijn Venetiaans van uiterlijk en de sfeer is Italiaans.
Koper, Izola en Piran bestonden al in de oudheid en hebben zich in de middeleeuwen en later onder Venetiaanse heerschappij ontwikkeld tot fraaie plaatsen. Ze liggen alle drie op een schiereiland in zee en bieden prachtige oude stadsgezichten. Piran is de mooiste van de drie en Izola het zielige zusje. Portoroz, het Zandvoort van Slovenië, heeft minder historie, maar bezit wel een flinke hoeveelheid hotels en toeristische voorzieningen voor een vakantie aan zee. Ten zuiden hiervan liggen de uitgestrekte zoutpannen van Secovlje.

 

 

 De oude binnenstad van Koper, of Capodistria zoals de stad ter plekke ook wel wordt genoemd, biedt de bezoeker heel wat stedelijk schoon, maar is tegenwoordig ook de grote havenstad van Slovenië. In en rond de haven heerst veel industriële bedrijvigheid en helaas zijn de flatgebouwen en shoppingcentra bijna tot aan de oude stadsmuur gebouwd.
Gelukkig is een groot deel van het oude centrum autovrij gemaakt. Titov trg is het stadshart met Venetiaanse gebouwen eromheen. Een markant wit gebouw met hoektorens, nepkantelen en gevelreliëfs heeft veel weg van een soort stadskasteel.
De andere kant van het plein wordt grotendeels geflankeerd door de kathedraal met daarvoor de 36m hoge klokkentoren die te beklimmen is en een mooi uitzicht biedt.

 

 

 

We maken gebruik van de frequente busverbinding over de kustroute om vanuit koper een bezoekje te brengen aan Piran. De weg gaat kilometers direct langs de zee, waar ook weer veel zonaanbidders op de betonblokken langs het water liggen. Als we de heuvel langs de kust over zijn, komt Izola in beeld, de volgende grotere kustplaats. Net als Koper ligt de oude stad van Izola op een uitstulping in zee. De kustweg en de bus gaan er ruim omheen maar we worden getrakteerd op het uitzicht op de stad. Vergeleken met Koper en zeker met het verderop gelegen Piran is Izola -eiland in het Italiaans- het zielige zusje onder de kuststeden. De oude stad vertoont, ondanks recente woningrenovaties een ietwat vervallen aanblik, waarbij de oude grandeur onder afbrokkelend pleisterwerk lijkt te gaan verdwijnen.

  PIRAN

Op het kleine schiereiland staan de Venetiaanse huizen en gebouwen dicht op elkaar met ertussen smalle, mediterrane straatjes en om een groot deel van het schiereiland een wandelpromenade met terrasjes erlangs. Deze boulevard loopt tot bijna aan het kiezelstrand. Op de hele promenade en op de betonblokken genieten vele zonaanbidders van deze prachtige dag.
Aan de andere kant van de stad gaat Piran omhoog en heb je vanaf de oude stadsmuren een overweldigend uitzicht over stad en zee.
Hart van de stad is het wonderschone ronde Tartinjev trg, met aan de zuidzijde een opening naar de haven van Piran. Dit plein wordt wel een van de mooiste plekjes van Slovenië genoemd.

              

 

 

 

Als we vanaf de stadsmuur afdalen terug naar het busstation aan de haven doet het middeleeuws aan in de kronkelstraatjes langs de natuurstenenhuizen. Op de boulevard hangt een ontspannen sfeer, terrassen rijgen zich hier aaneen en in de haven liggen kleurrijke kotters naast moderne jachten.
Piran is veruit de mooiste stad langs de Sloveense kust en een van de mooiste historische steden van Slovenië. Vandaag de dag is nog goed te zien dat deze stad eeuwenlang aan Venetië toebehoorde.

 

LJUBLJANA

In het vroegere Joegoslavie schijnt Ljubljana een ietwat vervallen en eingszins sombere oostblokstad te zijn geweest. Sinds de onafhankelijkheid is het lelijke eendje in een mooie zwaan veranderd en door de talrijke renovaties en investeringen het stralende middelpunt van het onafhankelijke Slovenie geworden.
Als we op zaterdag aankomen worden we gewaarschuwd dat de stad er stil en verlaten bijligt, omdat de inwoners in het weekend op een prachtig zonnige dag als deze de stad verlaten om de kust en de natuur op te zoeken. Wij vinden dit erg meevallen, op zaterdagavond en ook op zondag hangt er een ontspannen sfeer en is het gezellig druk op de terrasjes aan het water.

Natuurlijk zijn nog lang niet alle smakeloze resten uit de socialistische periode opgeruimd, vooral in de buitenwijken kom je nog de uitgesproken lelijke oostblokflats tegen.
Maar in de historische stadskern links en rechts van de Ljubljanica rivier die midden door de stad stroomt, heeft Ljubljana de uitstraling die bij een hoofdstad past. De middeleeuwse stad is gelegen aan de voet van de majestueuze burchtheuvel en wacht er op om door ons ontdekt te worden. Het Presernov trg, het ruime plein aan een bocht in de rivier vormt het centrum van Ljubljana. Vanuit alle windrichtingen leiden er straten naartoe. Aan de voet van het dichtersmonument onmoeten jongeren elkaar, voor een fraaie setting zorgen de gebouwen in jugendstijl eromheen.
De driedubbele brug in het origineelste werk van architect Joze Plecnik, die de stad zo schitterend heeft vormgegeven. Een rijbaan wordt door twee voetpaden geflankeerd, stralend witte balustrades en elegante armaturen omzomen het geheel.
Wie zich laat verleiden, komt mooie pleinen, bijzondere historische gebouwen, trendy cafés, galeriën en tal van bekoorlijke terassen tegen. Her en der tref je opgeknapte oude binnenplaatsen aan en op de burchtheuvel en met de diverse parken aan de oevers van de rivier is ook voldoende groen aanwezig.
Ljubljana is een stad geworden waarin iedereen wel wat van zijn gading vindt.