Roemenië

Cluj Napoca
20 september 2014

 In september 2014 trek ik de stoute schoenen aan voor een kort maar krachtig eerste bezoekje aan Roemenië. Ik had niet eerder gehoord van Cluj Napoca, door de meeste locals kortweg Cluj (spreek uit als 'Kloetsj') genaamd, maar reiservaringen van anderen maken mij enthousiast voor deze stad in Transsylvanië. Na nog wat informatie op internet en een reisgids er op na te hebben geslaan weet ik het zeker; dit wordt mijn volgende bestemming.
Als Wizzair komt met een superaanbieding hoef ik niet lang na te denken en zijn de tickets snel geboekt.
Toch stap ik met een gezonde spanning in Eindhoven op het vliegtuig, maar deze is snel verdwenen als ik in een zonnig Roemenië voet aan vaste grond zet.

Alhoewel er vele goedkope taxi's klaar staan buiten de aankomsthal van Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj , kies ik toch voor het avontuur van de locale bus naar de stad. Er is een zeer goede verbinding vanuit de luchthaven met maar liefst twee verschillende buslijnen naar het centrum. De ene bus rijdt tot het centrale plein Piata Mihai Viteazul, de trolleybus die ik neem gaat nog iets verder door het centrum naar het treinstation.
Bij de bushalte aan de rijweg, pal voor het luchthavengebouw zit een mevrouw in een hokje buskaartjes te verkopen voor 4 lei, omgerekend ongeveer 1 euro.
Later zal blijken dat bij iedere bushalte van betekenis in de stad zo'n hokje staat, bemand met een mevrouw voor de kaartjesverkoop. De buschauffeur houdt zich niet bezig met kaartjes, maar het moet wel afgestempeld worden in de automaat in de bus.
Nadat ik in het gelukkige bezit ben van een kaartje, laat de trolleybus niet lang op zich wachten en stap ik een goed half uur later uit in de grote hoofdstaat Horea, vanwaar het nog een klein stukje lopen is naar mijn hotel dat in een villawijk in een zijstraat ligt.
Wat meteen opvalt is het gigantische netwerk aan kabels dat boven de hele stad hangt, overal waar je loopt en kijkt electriciteits- en telefoonleidingen, kabels voor tram en trolleybus en weet ik al niet waarvoor allemaal meer. Grote kruisingen zijn zowat overdekt met de gevaarlijk uitziende kabels. Gelukkig heb ik er aan gedacht een zaklampje mee te nemen, dit ziet er behoorlijk storingsgevoelig uit. Achteraf bleek trouwens de zaklamp helemaal niet nodig, in het hotel werkte alles prima, zelfs de internetverbinding was bijna beter dan thuis bij upc.

Cluj is een belangijk verkeersknooppunt en een van de grootste steden van Roemenië, gelegen te midden van zeven heuvels in het hart van Transsylvanië. De wegen in de stad zijn druk en hectisch, er wordt hard gereden, maar de rijstijl is niet slecht. De Roemenen lijken hoffelijke automobilisten, bij het oversteken wordt meteen keurig voorrang verleend.
Het is een gezellige studentenstad die gelukkig tijdens het communisme weinig bulldozers heeft gezien. De economische ontwikkeling laat nog op zich wachten, maar het centrum van deze universiteitsstad schijnt tot een van de mooiste en zeker de levendigste van Transsyvanië te behoren. Gebouwen uit het Hongaars-Habsburgse verleden domineren op het centrale plein en de statige straten eromheen.
Achter deze voorname wijk stroomt de Somesul Mic-rivier en aan de overkant verrijst de heuvel Cetatuia, waar vroeger de citadel op stond en nu een lelijk hotel. Een reeks voetpaden en trappen leidt naar de top, waar resten te zien zijn van een vroeg 18e eeuwse citadel uit de Habsburgse periode. Wat de klim meer de moeite waard maakt is een aardig uitzicht op het stadscentrum dat zo klein is dat jer er in een uur doorheen kunt lopen. Maar je kunt er ook met gemak een paar dagen doorbrengen. Hoogtepunt is het grote plein Piata Unirii en de straten daarachter met lange rijen sierlijke en gevarieerde gevels in warme pastelkleuren en de arcaden zijn een lust voor het oog

Cluj wordt in rap tempo een moderne stad. Omdat het ontsnapte aan de sloophamer van Ceausescu, ademt de stad dankzij de bewaard gebleven statige huizen nog een sfeer van grandeur. In het centrum staan middeleeuwse huizen met dikke muren en ruime binnenplaatsen, maar ook Hongaarse en Habsburgse panden.
De mooiste Oostenrijks-Hongaarse gebouwen liggen rond de Piata Unirii, plein van de eenheid. Het belangrijkste plein van de stad en voor mij uitgangspunt voor een stadswandeling. Een van de mooiste gebouwen is het neobarokke (voormalige) hotel Continental, gelegen tussen twee straten die op de hoek van het plein bij elkaar komen. Midden op het plein staat de rooms-katholieke kerk van St Michael, een van de grootste gotische kerken van Romenië met ook in het interieur waardevolle elementen. Daarvoor staat het ruiterstandbeeld van Corvin Matyas, een beroemde Hongaarse reaissancekoning -bij ons Matthias Corvinus genoemd- die in Cluj werd geboren.
Even verderop staat aan de ene kant van een ander plein de orthodoxe kathedraal en aan de overzijde het Teatrul National.
Aan de rand van het historische centrum is nog een stukje van de oude stadsmuur bewaard gebleven.

Op een heuvel buiten het centrum ligt het etnografisch openluchtmuseum. Dit blijft staan op het verlanglijstje voor een volgende keer. Het blijft helaas een kwestie van keuzes maken tijdens zo'n kort citytripje. Nu besluit ik ten koste hiervan een bezoekje te brengen aan de Gradina Botanica.
De grote botanische tuin is gelegen in een parkachtige omgeving in een wijk met verschillende gezondheidscentra en klinieken op het universiteitsterrein. De planten zijn ingedeeld naar soorten en families, als in een boek, maar stellen niet zoveel voor. Wat nu nog in bloei staat is niet veel meer dan enkele dahlia's, rozen en canna's die er thuis in mijn eigen tuin fleuriger bij staan.
Wel aardig zijn de tropische planten in de kassen en de vijver met gigantische waterlelies.
Het is heerlijk afwisselend om na het drukke stadsgewoel hier even uit te blazen in een prachtige rustige omgeving.

Veel te snel vliegt Wizz me weer terug naar Eindhoven. Wederom een bestemming die mijn verlanglijstje alleen maar langer maakt.........
Bij gezondheid en welzijn wordt Roemenië vervolgd!