SICILIE

Trapani & Palermo juni 2013

Omdat de Nederlandse lente maar niet op gang wil komen dit voorjaar, besluit ik spontaan om een paar dagen vrij te nemen en zelf de zon op te zoeken. Een goedkope ticket is snel geboekt bij Ryanair en zo vlieg ik weer eens naar Sicilie voor een lang weekend. Ditmaal is de standplaats Trapani en dat blijkt een goede keuze.
Vanuit mijn appartementje midden in het historische centrum is de haven, de bushalte en treinstation op loopafstand. De gezellige oude stad is zeer aangenaam om te verblijven en een mooi uitgangspunt om verder op het eiland ook wat rond te kijken.
Het plan is om de eilanden bij Trapani met een bezoekje te vereren en ook de hoofdstad Palermo staat op het programma.

TRAPANI juni 2013

 

 

 

 

 

 


Vanuit Trapani rijdt de bus ieder uur naar Palermo, er is ook een minder frequente treinverbinding die er een stuk langer over doet.
In Palermo breng ik een bezoek aan de botanische tuin en de catacomben.

PALERMO

Met zijn bijna 700.000 inwoners is de hoofdstad van Sicilie langs de baai aan de voet van de Monte Pellegino de op vier na grootste stad van Italië. Palermo heeft een bijzonder bewogen geschiedenis en beleefde zijn hoogtepunt onder Arabische heerschappij. De stad kon zich in die tijd in schoonheid meten met Cordoba en Caïro. Er is nog maar weinig over van de prachtige oude stad, maar de invloed uit het Midden Oosten is nog te zien in de bouwstijl van de kerken, de straatjes in de oude stad en de markten. Palermo had zwaar te lijden van de bombardementen in 1943. Door corruptie en de maffia is de stad op chaotische wijze uitgebreid. De afgelopen jaren lieten een keer ten goede zien en er heerst weer een prettige sfeer op de vele pleinen, markten en straatjes in de oude stad die bruist van het leven.

Orto botanico ontstond in 1792 als pleziertuin voor de gegoede burgerij. Met zijn hoge bomen uit mediterrane en andere subtropische streken vormt hij nog steeds een schaduwrijk paradijs en een oase van rust midden in de drukke stad. Met zijn grote gevarieerde collectie palmbomen, bamboe, catussen, stekelige kapokbomen, ananassen en reusachtige ficussen en andere tropische planten geniet de tuin internationale bekendheid. Een van de bijzonderste planten is een 150 jaar oude ficus met gigantische luchtwortels.

Een bezoek aan de catacomben is een macabere belevenis. In de kelders van het kapucijnenklooster werden tot 1881 twee eeuwen lang edelen gemummificeerd en vaak zonder doodskist bijgezet. Veel van hen werden aan de wand vastgemaakt, hun inmiddels versleten gewaden zijn unieke getuigen van het verleden. Anderen liggen in open doodskisten. Beroemd is het uitstend bewaard gebleven lijkje van de tweejarige Rosalia die in 1920 stierf. Lange tijd leek het alsof ze lag te slapen, maar een aantal jaar geleden ging haar toestand achteruit. Inmiddels is ze weer wat opgeknapt en wordt ze beschermd door invloeden van buitenaf door een glazen koepel om haar kist.

De Egadische Eilanden, ook wel Aegatische Eilanden genoemd, (Italiaans: Isole Egadi; Latijn: Aegates Insulae) zijn een groep kleine bergachtige eilanden in de Middellandse Zee voor de noordwestkust van Sicilië ter hoogte van de stad Trapani. De gezamenlijke oppervlakte van de eilanden is 37,45 km². Alle eilanden samen vormen de gemeente Favignana.

Gezicht op Favignana (links) en Marettimo vanaf Erice. Op de voorgrond Trapani en zijn haven.
De grootste eilanden zijn Favignana, Levanzo en Marettimo. Favignana ligt vijftien kilometer ten zuidwesten van Trapani, terwijl Levanzo en Marettimo ten westen van die stad liggen, respecievelijk twaalf en 23 kilometer. Verder zijn er nog wat kleinere eilanden.
In grotten op de eilanden Favignana en Levanzo zijn rotstekeningen uit het Neolithicum en het Paleolithicum gevonden. De eilanden zijn echter bekender door de Slag bij de Egadische Eilanden die in 241 v.Chr. werd uitgevochten: hier werd de Eerste Punische Oorlog in het voordeel van het Romeinse Rijk beslist.

 

Het is een prachtige dag om het water op te gaan en de eilandjes voor de kust van Trapani te bezoeken. Favignana, Levanzo en Marettimo zijn in feite kleine kalkplaten en dagelijks te bereiken met veer- en draagvleugelboten. Vanuit de haven bij de oude stad vertrekt de boot om de verschillende eilanden aan te doen. Onderweg zijn een paar aanlegplaatsen waar het heerlijk is om te zwemmen en snorkelen in azuurblauwe baaien.
De zee, die hier nog ongerept is, trekt met zijn grotten en maritieme fauna ook veel duikers.
Favignana is nog steeds een belangrijk centrum van de tonijnvangst. Op de meest vlakke kuststroken werd vroeger kalksteen gewonnen, dat als bouwmateriaal naar het vasteland werd verscheept. De bizarre vormen van de voormalige steengroeven zijn vanaf de boot nog zichtbaar. Het grootste deel van het eiland is vlak en bestaat vooral uit velden. Alleen in het midden rijst de 314m hoge Monte Santa Caterina op, met een vesting op de top.

 

 

 

MARSALA

Het stadje Marsala ligt op het westelijke puntje van het eiland en is goed te bereiken met de bus. Natuurlijk denk ik bij het horen van deze plaatsnaam eerst aan de gelijknamige wijn. Reden genoeg om hier eens een kijkje te gaan nemen.

In het gezellige centrum van de stad zijn dan uiteraard ook diverse bars en restaurants waar deze lokale wijn geproefd kan worden. Ook bij de wijnboeren in de omgeving van de stad vinden regelmatig proeverijen plaats. De Marsala-wijn is een geliefd ingrediënt voor lokale gerechten zoals de Pollo al Marsala. Ook in gerechten als Tiramisu gebruikt men ter plaatse de zoete Marsala.

Marsala is een plezierige plaats om een leuke middag door te brengen.

 

 

 

 

 

De laatste dag maak ik nog een stadswandeling om daarna de bus te nemen naar San Vito Lo Capo. Deze middag wil ik nog even genieten van zon, zee en strand voordat Ryanair me terug vliegt naar een bewolkt en wisselvallig Eindhoven.
Ik kan terugzien op enkele fantastische, zonnige dagen met prima temperaturen met een mix aan natuur, cultuur en heerlijk ontspannen en genieten van de Italiaanse sfeer.
Zeker voor herhaling vatbaar, de andere kant van het eiland staat alweer op het programma voor een volgende keer.

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb