SCHLESWIG- HOLSTEIN

&

HAMBURG

In de loop der jaren hebben we regelmatig een bezoekje gebracht aan onze oosterburen, echter tot in de zomer van 2019 nog nooit in het noorden van Duitsland. Hier wordt nu verandering in gebracht.

We gaan eens kijken in de metropool Hamburg en rijden door het Duitse deel van Jutland. Hierbij staan we onderweg ook even stil in Bad Bramstedt.

In Overijssel steken we de Duitse grens over naar de deelstaat Nedersaksen. Daarna vervolgen we onze route naar het noordelijkste puntje van Duitsland, net onder de grens met Denemarken. Dit is de deelstaat Schleswig Holstein die in de kern van het schiereiland Jutland ligt en ingeklemt tussen de Noordzee en de Oostzee. Een van de weinige Duitse regio's met vele kilometers kust en je vind hier dan ook tal van badplaatsen, waterlandschappen en natuurparken. Het gebied voor de kust maakt onderdeel uit van de door UNESCO beschermde Waddenzee.

Drukke straten, romantische binnenplaatsjes, marktpleinen en haventjes zijn het straatbeeld van de stadjes in Sleeswijk-Holstein.

Vanuit hoofdstad Kiel vertrekken schepen naar Scandinavië, Rusland en de Baltische staten.

Deze havenstad slaan we nu over, we gaan een bezoek brengen aan Hamburg.

 

 

BAD BRAMSTEDT

Bad Bramsted ligt zo'n 45km ten noorden van Hamburg. We gaan even de benen strekken in het park en nemen een kijkje in kleine centrum. Als je niet komt voor de wellnesscentra of voor de golfbaan is er niet zoveel te beleven hier. Maar het is een rustige overnachtingsplek zodat we de volgende ochtend weer fris & fruitig de route verder noordwaarts kunnen vervolgen.

HAMBURG

Hamburg is met zo'n twee miljoen inwoners de tweede stad van Duitsland, dit is ongeveer de helft van het inwonersaantal van Berlijn. 

De stad behoort niet tot een van de zestien Duitse deelstaten, maar vormt als kreisfreie stad een deelstaat op zich.

Met zijn ligging aan de rivier de Elbe, die de stad verbindt met de noordzee, is het wel de grootste havenstad van het land. 

Dat Hamburg een eeuwenoude handelsstad is zie je in Speicherstadt, het grootste historische pakhuizencomplex ter wereld. Het is misschien wel het meest fotogenieke stukje van Hamburg, met de rode bakstenen, gouden letters op de gevels en bronzen puntdaken. Een aantal pakhuizen wordt nog steeds gebruikt om kleding, perzische tapijten en kruiden op te slaan.

Andere historische gebouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gebombardeerd. Daardoor heeft Hamburg zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend als cultuur- en muziekstad. 

 

Aangekomen in Hamburg willen we natuurlijk kennismaken met de highlights waar Hamburg zo bekend om staat.

Groot, groter, grootst, dat is het Rathaus waar het Hamburger parlement zetelt. Dit Rathaus heeft, jawel, zes kamers meer dan Buckingham Palace… Het oude stadhuis sneuvelde bij de brand van 1842, dit kolossale neorenaissancistische praalwerk werd in 1897 met een groot volksfeest geopend.

Het imposante gebouw met 647 kamers was een van de weinig bouwwerken die nog overeind stond na Tweede Wereldoorlog.

De hal en binnenplaats kun je zo binnenlopen. In de centrale hal zijn wisselende tentoonstellingen over Hamburg te zien. Op de binnenplaats is een grote fontein en een café.
Wil je meer van het raadhuis zien, dan kun je ieder half uur met een rondleiding mee gaan ( € 4) waarbij je een kijkje achter de schermen en in de raadszalen krijgt.

 

De Michaeliskirche, of Michel in de volksmond, is hét symbool van Hamburg, dat op vele buttons en koffiemokken prijkt. Met zijn toren van 132 m hoog kun je hem vanuit de meeste plekken in Hamburg zien.
De eerste versie van deze barokke kerk stond er al in 1647. De kerk brandde zowel in 1750 als in 1906 tot de grond toe af, maar was ook een van de weinige bouwwerken die de Tweede Wereldoorlog wonderwel doorstonden (enkel het schip raakte beschadigd, de toren bleef ongedeerd, wat weinig minder dan een wonder is als je je bedenkt hoezeer Hamburg in 1943 in puin lag).

 

Direct naast de Michel liggen, een beetje verstopt, de Krameramtsstuben. De oude binnenstad van Hamburg wemelde ooit van dit soort steegjes, nu is dit het enige overgebleven hofje uit de 17e eeuw. Het is erin geslaagd zowel de brand van 1842 als de oorlog te overleven.
Oorspronkelijk waren de woninkjes aan de Krayenkamp voor weduwen van kruidenhandelaren: het kramersgilde liet deze huisjes voor de weduwen bouwen, omdat die hun woning, waar ook de winkel van hun man was, moesten verlaten wanneer hun echtgenoot kwam te overlijden. In de Krameramtsstuben konden de weduwen wonen en kregen ze een klein pensioen.
Tot 1968 verhuurde de stad de woningen nog als seniorenwoningen, tegenwoordig vind je er een museumpje, een restaurant en winkeltjes.

De oude Portugese wijk aan de oevers van de Elbe, waar in de cafés soms nog enkele zeebonken zingen, met de kraakpanden in de Hafenstraße die aan het eind van de jaren 1980 zijn verdwenen, heeft een grondige metamorfose ondergaan. Nu vindt je er nieuwe, chique restaurants, met terras en uitzicht op de haven, trendy bars en winkels langs de Große Elbstraße. Daar is ook de beruchte Rischmarkt, een van de kleurrijkste attracties van de stad, vooral op zondagochtend.

De gloednieuwe wijk Hafencity op minder dan 1km van het Rathaus, strekt zich ten zuiden en oosten van Speicherstadt uit en is een groot project dat tussen nu en 2025 circa 12.000 inwoners zal verwelkomen, 40.000 werknemers, een universiteitsterrein en vele winkels.

Als alles af is, zal het centrum van Hamburg 40% groter zijn.

Speicherstadt op een groep smalle eilanden op de Elbe, is een van de grootste historische complexen van havenmagazijnen ter wereld.

Een fascinerende, indrukwekkende plek, met 15 zeer grote pakhuizen die zijn gebouwd op een net van kanalen. 

De 'stad van de pakhuizen' en de handelshuizen die de stad zijn rijkdom brachten, is sinds 2015 werelderfgoed.

De elegante rode bakstenent opslagplaatsen beslaan vele kilometers, waarin kruiden, koffie, tabak, zijde en tapijten worden bewaard. Een stad in de stad..

Speicherstadt straalt een zekere charme uit, vooral 's avonds als de verlichting van de pakhuizen weerspiegelt in de kanalen.

Nogal wat gebouwen worden nu gebruikt door Afghaans-Pakistaanse ondernemingen die tapijten importeren. We zien hoe ze de katrollen op de puntgevels gebruiken om hun kostbare waren naar boven te hijsen.

Dit complex illustreert de explosieve toename van de internationale handel aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Dit beeld ken je vast van de Reeperbahn: grote seksclubs en schimmige Dönerzaakjes. En inderdaad, dat is de Reeperbahn. Niet Hamburgs mooiste straat, waarschijnlijk wel de bekendste en beruchtste.

Bij de grootste haven van het land hoort nu eenmaal de grootste uitgaansbuurt. De Reeperbahn ligt in de wijk St. Pauli: een kilometer lange straat vol met discotheken en kroegen die ’s avonds de meest bruisende plek van de stad is.  Een toeristische must maar als je niet van plan bent door te halen, kun je dit schreeuwerige stukje stad beter overslaan.

Dit is ook de plek waar het grote succes van de Beatles van start ging. In de clubs aan de Große Freiheit om precies te zijn. Op de hoek van dit straatje, aan het einde van de Reeperbahn, herinnert een wat teleurstellend monument hieraan. Hier kun je nu even de Beatle in jezelf vrije teugel geven door op de Beatles-Platz in het silhouet van je Beatles-held te kruipen.

 

De Davidwache, naast het St. Pauli Theater op de hoek met de Davidstraße, is Duitslands bekendste politiebureau dat in menig serie en film een belangrijke rol speelde.
Het gebouw stamt uit 1840 (met uitbouw uit 1914) en is nog steeds als politiebureau in gebruik, inmiddels met een nieuwbouw-annex in de Davidstraße, waar de KriPo (Kriminalpolizei) gehuisvest is.

Dat perfecte ruige randje. Berlijn heeft het, maar Hamburg heeft het misschien nog wel meer. Achter de chique gevels bonkt een ruw zeemanshart.

Tegenwoordig is de status van havenstad nog steeds de belangrijkste pijler waarbij de lokale economie steunt. Toch zie je dat naast handel, logistiek en zaken het toerisme zich ook steeds meer begint te ontwikkelen. Hamburg zal Berlijn niet zomaar van de troon afstoten als belangrijkste Duitse stedentripbestemming, maar je merkt wel dat een citybreak naar Hamburg steeds populairder wordt.

 

Flensburg ligt in het noorden van Duitsland, aan de grens met Denemarken. Het is een vrolijke, heuvelachtige stad, waar je vanuit iedere straat steeds weer een nieuw en verrassend uitzicht hebt op de lange zee-inhammen en de zeilboten. Flensburg heeft niet alleen mooie gevels en een historische stadswijk, maar ook veel cultuur en uitstekende winkelmogelijkheden. Alhoewel er alleen maar doorheen rijden en helaas meteen verder moeten, is deze stad in Sleeswijk-Holstein zeker een bezoekje waard.