LIECHTENSTEIN

Voor mijn verjaardag heb ik in 2018 een bescheiden wens: mijn verzameling toeristische koelkastmagneetjes aanvullen met een exemplaar van Liechtenstein. 

Ware het niet dat we daarvoor moeten afreizen naar de hoofdstad van het Fürstentum zelf, Vaduz.

In het verleden hebben we diverse zomervakanties doorgebracht in de Alpenlanden, echter  Liechtenstein stond niet hoog op mijn bucketlist en het was er nooit eerder van gekomen om hier een kijkje te nemen.

Nu willen we het dwergstaatje, dat verstopt ligt tussen Oostenrijk en Zwitserland, niet langer links laten liggen als we in de buurt zijn. Het is tijd om hier stil te staan en ook eens zien hoe de slechts 36.500 inwoners leven in dit minuscule, maar rijke, vorstendom dat zich naast de bankactiviteiten vooral toelegt op het maken van.....tandprotheses!.

 

 

 

Er is maar een grote weg die het land doorkruist van noord naar zuid, door de hele mooie vallei van de Rijn, over een afstand van zo'n 20km. Er is ook nog het Middeleeuwse kasteel dat uitsteekt boven de hoofdstad, maar dat kunnen we niet bezoeken, want het is de woonplaats van de prinselijke familie.

Tot slot is er nog een leuke wandeling als we de weg volgen die loodrecht op de hoofdstraat staat. Deze kronkelt zich door de bergen naar boven en leidt naar Malbun, het enige skioord van Liechtenstein op een hoogte van iets meer dan 1600m.

Het mooie uitzicht onderweg is op de Rijnvallei aan de kant van Triesenberg.

Het is niet alleen een van kleinste landjes, maar ook een van de veiligste plekken ter wereld. Naar het schijnt is het meer dan 20 jaar geleden dat hier een moord is gepleegd.
Afgezien van het gunstige belastingklimaat is vooral het natuurschoon wat het land in de zomer te bieden heeft, het bergachtig landschap en het dal langs de Rijn moet de moeite waard zijn voor een omweg.
Het kasteel en kathedraal van Vaduz zijn de architectonische hoogtepunten in het landje.
Unesco heeft hier geen enkele plaats, natuurreservaat of andere bezienswaardigheid opgenomen op de werelderfgoedlijst.

Het vorstendom behoort tot de kleinste landen ter wereld, met een oppervlakte niet veel groter dan Texel.

Slechts vijf landen in de wereld zijn kleiner, van noord naar zuid telt het land amper 24km en de breedte is nog een stuk minder.

 

 

Vaduz is een van de rijkste steden ter wereld, geld heeft een hier een belangrijke plaats. Dat is wel te zien aan de vele banken in het belastingparadijs. De financiële activiteiten en de sector van de kunstgebitten zorgen voor de welvaart van Liechtenstein, maar daarnaast dankt dit vorstendom zijn voorspoed ook aan de vele multinationals van eigen bodem.

De bevolking is een van rijkste ter wereld en er zijn meer bedrijven geregistreerd dan inwoners in dit land.

Het land is geen lid van de EU en gebruikt dan ook geen euro's, de Zwitserse franc is hier de munteenheid. 

De stad oogt dan ook heel schoon en maakt een deftige en luxe indruk. We vallen behoorlijk uit de toon in ons gemakkelijke vakantiekloffie bij de inwoners die hier strak in het pak rondlopen.

Voor je het weet heb je het kleine landje doorkruist en zijn we er al weer uit. 

Al rijdende over de 20km lange hoofdweg lijkt het land één groot bedrijventerrein.

Omdat Liechtenstein in het Rijndal ligt is het land niet zo hooggelegen als je zou verwachten hier in deze regio. Het is geen vakantieland bij uitstek, voor de doorsnee toerist heeft het dure land in de zomer niet zoveel bijzonderheden te bieden. Ook van skigebieden is hier geen sprake, er is er maar één en dan zonder faciliteiten voor massatoerisme.

Als combinatie met de buurlanden was het heel aardig voor een dagtochtje nu we toch in de buurt waren.

Dit korte uitstapje was prima om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen en zelf te ondervinden wat klopt van al de clichés over het deftige, eigenaardige landje en fiscaal paradijs..... 

Nu gaan we voor enkele dagen verder de Alpen in en de hogere toppen opzoeken.