OOSTENRIJK

Republik Österreich

 

In de loop der jaren hebben we diverse zomervakanties doorgebracht in dit Alpenland.

Met name Tirol en Karinthië hebben we met diverse bezoekjes vereerd, ook een citytripje naar Wenen stond op het programma.

 

 

DE ALPEN

 

De Alpen zijn een bergketen in Europa, met een oppervlakte van meer dan 200.000 km², die zich uitstrekt van Frankrijk (Franse Alpen) tot ver in Oostenrijk en Slovenië (Julische Alpen) en van Italië tot in het Zuid-Duitse Beieren (Beierse Alpen). Zwitserland is voor meer dan de helft Alpengebied.

 

De Alpen strekken zich over een groot deel van Oostenrijk uit: driekwart van het land behoort tot dit berggebied. Het natuurschoon van Tirol, Salzkammergut, Innsbruck, de Oostenrijkse Alpen, en de stad Salzburg en de aantrekkelijkheid van Wenen en andere culturele centra hebben Oostenrijk tot een belangrijk Europees toeristencentrum gemaakt.

De hoogste berg in Oostenrijk is de Großglockner met 3797 meter. Andere hoge bergen zijn de Wildspitze (3768 m), de Weißkugel (3739 m), de Großvenediger (3674 m), de Hintere Schwärze (3628 m) en de Similaun (3606 m). In het oosten langs de Donau kenmerkt het landschap zich door glooiende heuvels en vlaktes. Het diepste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau.

De belangrijkste twee rivieren zijn de Donau en haar zijrivier de Inn. Buiten de Inn stromen de Herberg, Enns en Mur in de Donau. De Lech is een zijrivier van de Inn.
De belangrijkste stad in de Oostenrijkse Alpen en tevens hoofdstad van de regio Tirol is Innsbruck. Een andere Oostenrijkse Alpenstad is Salzburg. Zij is naast de geboortestad van Mozart een plaats die beroemd is geworden door haar barokarchitectuur.

 

‘Grüss Gott’

 

Gmünd in Karinthië.

Op de Grosglockner

WENEN    WIEN    VIENNA

Wie aan Oostenrijk denkt, heeft vaak het beeld van hoge bergtoppen in gedachten, maar ook buiten de Alpen heeft dit land prachtige streken. 

Naast bergen, meren en natuurschoon is er ook nog het brede cultuuraanbod. En waar kun je daar beter voor zijn dan in de hoofdstad.

Wenen heeft een bijzondere staat van dienst en de toekomst is veelbelovend. Dankzij een grootse geschiedenis en aansprekende architectuur is het een van 's werelds populairste doelen voor een citytrip.

De verwachtingen zijn dan ook groot als ik in de zomer van 2009 over de Donau de stad binnenvaar. 

 

'We hebben weliswaar geen keizer meer, maar in plaats daarvan de kroonjuwelen' Dit is de slogan die de houding van Wenen aangeeft over zijn rol in de geschiedenis.

Ruim zes eeuwen lang was Wenen een keizerlijke residentie en draagt nu nog het stempel van de Hapsburgers. Overal herinnert de stad aan het keizershuis dat tijdens zo'n glorieus deel van het stadsverleden heerste over Europa. 

Koffiehuizen, bals, walsen, koetsjes..... het beeld dat ik had van de Oostenrijkse hoofdstad wordt voor de bezoekers in stand gehouden. Het historische centrum verenigt modieuze designwinkels, originele restaurants en volle terrassen.

 

Het stadshart klopt onder het gewelf van de magistrale Stepansdom waarvan het acht eeuwen oude bestaan vertelt over de glorie en de rampspoet van het imperiale Wenen. In de oudste wijken steken ranke torens boven alles uit en weten veel huizen, paleizen en straatjes, ondanks de vele aanpassingen nog wat van van de oude glorie op te roepen.

Het huidige Wenen kenmerkt zich door een bijzonder levendige muziek, musical en theatercultuur, die samen met de gastronomie, met ontelbare restaurants, cafés en bars -die hier 'Beisl' worden genoemd- het aanzien van de stad bepalen.

 

Op de wereldranglijst van steden waar het leven goed is, bekleedt Wenen de eerste plaats.

Een levenskunst die ons stil maakt, van de Stephansdom tot de wijndorpen, van Schönbrunn tot het Donaukanaal. 

Hier komen alle generaties en alle klassen samen tussen de kraampjes waar ze continu worsten bakken. Zowel de bewoners als de werknemers in pak, de vaste bezoekers van de opera als de toeristen komen hun honger stillen. Op elk moment van de dag, in het historische centrum of in de omgeving van de stations.

Daarnaast is Wenen ook een veilige stad. Hoewel de rust enigszins verstoord is geraakt door de komst van vluchtelingen en door toenemende drugsproblematiek.

Tenslotte draagt de stad zorg voor het milieu en daarvan zie je overal bewijzen. Schone straten met

vuilnisbakken die netjes op een rijtje staan voor glas, metaal, papier, kunststoffen enz.

En gooi nooit zomaar een peuk of papiertje op straat, je zult niet allen worden bekeken als een ongemanierde sukkel, maar je riskeert ook een boete.

Met de restauratie van veel gebouwen en paleizen in de binnenstad is de grauwsluier die Wenen lange tijd bedekt hield verdwenen, maar daarmee lijkt ook een stukje sfeer verloren te zijn gegaan.

Wellicht waren de verwachtingen te hoog gespannen, voor mij komt Wenen niet in de top 10 van favoriete Europese steden. Alles zat mee, het was stralend weer en er hangt een levendige gezelligheid, maar voor mijn gevoel ontbreekt er toch iets in deze historische stad. Een gevoel dat niet uit te leggen is, de wow- factor heb ik hier gewoon niet gevonden. Misschien is het allemaal té gelikt, overgerestaureerd en té deftig voor mij. Het rauwe randje dat een stad juist vaak zo boeiend en sfeervol maakt mis ik in de Oostenrijkse hoofdstad.

 

 

Hainburg an der Donau
vissershuisjes op de oevers van de -misschien wel mooie, maar niet zo blauwe- Donau

.

Maak jouw eigen website met JouwWeb