Sardinië

 

In april 2009 hebben we het eiland met een bezoekje vereerd en in januari 2010 zijn we nog even teruggevaren en hebben we Cagliari aangedaan.

 

ALGHERO

Sardegna

 

Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt ten westen van de laars van Italië en maar 180 km van Tunesië. De hoogste top reikt tot bijna 2000 meter, een granietbult in het midden. Het eiland wordt verder omringd door een grote reeks van kleine rotsige eilandjes, soms bewoond, soms in gebruik door (kleine) veeboeren die 's avonds weer huiswaarts, aan de vaste wal, keren. Ontelbaar zijn de kleine zanderige baaitjes, omringd door vele kliffen, terwijl het zeewater ter plaatse een specifieke kleur heeft. Porto Cervo in het noordoosten bezit een ruime haven en is een vertrekpunt van verschillende routes over het eiland, zoals b.v. naar Cagliari, de hoofdstad, maar ook naar Oblia of Sassari (de provinciehoofdstad met 110.000 inwoners (1997).

Bij mijn korte bezoekje aan het eiland begin april 2009 verblijf ik in Alghero en omgeving.

 

Het plan om met het openbaar vervoer over het eiland te reizen heb ik helaas moeten laten varen, de verbindingen vanuit Alghero bleken zo slecht dat het niet mogelijk was om met trein of bus te gaan en staan op het eiland waar en wanneer ik dat graag had gedaan.

 

 

In Alghero is het gezellig ronddwalen door de oude straatjes van de levendige binnenstad, die aan drie zijden is omringd is door de stadsmuren uit de Spaanse tijd, de Mure Catalane, met diverse bastions. Aan de haven staat de Torre della Maddalene en iets verderop de Porta a Mare, de toegangspoort. Een heel leuk stadje, niet in het minst om de mooie ligging. In het weekend is het druk in de Carlo Alberto, de hoofdstraat met veel winkels, bars en terrasjes. Alghero is bekend om zijn koraalsierraden en dat is te zien, overal in de souvenierswinkeltjes hangen kettingen met koraal. Tegen zonsondergang verzamelt de jeugd zich hier op de Piazza Sulcis en zoals gebruikelijk in Italië stikt het er van de scooters.

Tegen zonsondergang wordt het gezellig druk in de stad, de verschillende piazza's zijn ontmoetingsplekken voor de jeugd. Maar ook de oudere inwoners komen naar buiten en zitten op een bankje of terrasje de dag door te nemen.
Het uitzicht over de kust en het haventje is prachtig.

Als ik ronddwalend door de oude stad een van de kerkjes van Alghero wil gaan fotograferen val ik met mijn neus in de boter voor een schilderachter tafereel, er komt net een processie langs.

Langs de kust vanuit Alghero naar het noorden ligt de Nuraghenvesting Palmavera, de restanten van twee torens en een verdedigingswerk die in de bronstijd werden gebouwd.
Het Nuraghe volk arriveerde rond 1800 op het eiland, waar ze precies vandaan kwamen was niet duidelijk. Ze lieten op het eiland duizenden van deze bouwwerken achter, die nergens anders op de wereld voorkomen. 

CAGLIARI 2010

Cagliari is de grootste stad van Sardinië en –net als Rome- gebouwd op zeven heuvels: Castello, Colle San Michele, Colle di Bonaria, Monte Urpinu, Monte Claro, Tuvu Mannu and Tuvixeddu. Wil je de stad uitgebreid verkennen, houd dan rekening met beklimmingen in de steile straatjes. Overigens is deze inspanning absoluut de moeite waard! Begin je stadswandeling vanaf de “Via Roma”, gelegen aan de haven. Een straat met statige gevels met daaronder een lange galerij met winkeltjes, bars en restaurantjes. En niet te vergeten de kiosken waar je gewoon je Nederlandse krant kunt kopen. Op het plein aan de rand van de Via Roma zie je “Palazzo Civico”, het schitterende stadhuis van Cagliari.

De haven van Cagliari is niet alleen de aanlegplaats voor vele plezierjachten en de veerboot vanaf het vasteland van Italië naar Sardinië. Tegenwoordig is het ook dé vertrekplaats voor een aantal luxe cruiseschepen, waarmee we deze keer voet aan wal zetten op het eiland.

Het is even een klim naar Castello, het oude centrum van de stad met de karakteristieke nauwe straatjes en antieke gebouwen. Hier vind je onder andere de oude stadsmuren, de kathedraal en musea.

Torre di San Pancrazio en Torre dell’ Elefante vormen de toegangspoorten tot de oude stad. De twee uitkijktorens uit het begin van de 14e eeuw waren oorspronkelijk onderdeel van de stadsmuur. 

Vanaf Bastione Saint Remy hebben we een mooi uitzicht over de stad. Deze versterking wordt beschouwd als het belangrijkste bouwwerk van Cagliari. Het werd gebouwd in de 19e eeuw op de oude stadsmuren om drie andere verdedigingsmuren te verbinden.

 

Cagliari is de grootste stad van het eiland Sardinië. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio Sardinië en van de provincie Cagliari. In de universiteitsstad Cagliari wonen ruim honderdvijftigduizend inwoners in Cagliari. De totale metropool omvat ongeveer een half miljoen inwoners, waarmee bijna een derde van de totale bevolking van het eiland Sardinië in de provincie Cagliari woont. Voor toeristen is Cagliari een gezellige stad waar je goed kunt eten, aangenaam kunt winkelen en een aantal bezienswaardigheden kunt bezoeken die de moeite waard zijn. Cagliari telt een aantal noemenswaardige musea die hier gevestigd zijn van de hoofdrol die de stad op Sardinië speelt op cultureel gebied maar ook vanwege de verschillende archeologische vondsten uit Cagliari en de directe omgeving.
Het mooiste deel van Cagliari is te vinden binnen de deels nog ommuurde oude binnenstad. Dit deel van Cagliari wordt dan ook druk bezocht door toeristen, maar nu in januari is het rustig in de oude straatjes en overheerst de echte Italiaanse sfeer.

Alhoewel Sardinië en groot en mooi eiland is dat ik zeker niet helemaal heb gezien, denk ik dat wel dat Alghero en Cagliari mijn persoonlijke favorieten zijn.
In beide steden vind je van alles, cultuur, oudheid, natuur, winkels, terrasjes en vooral gezelligheid en sfeer.
Om hier buiten het toeristenseizoen te zijn heeft zijn voors en tegens, het gebrek aan openbaar vervoer werd ruimschoots gecompenseerd door de échte Italiaanse sfeer die hier in het hoogseizoen een stuk minder aanwezig zal zijn.