CORFU

Eind  april 2013 ga ik een lang weekend naar het Griekse eiland Corfu. Vijf dagen verblijf ik in het hoofdstadje van het eiland, Corfu stad, wat in het Grieks Kerkyra wordt genoemd. Misschien een niet voor de hand liggende citytrip, maar al in het vliegtuig wordt een ding duidelijk; Corfu is mooi. Het eiland lijkt vanuit de lucht gezien een dicht groen tapijt, waarin steeds weer dorpjes zijn geweven. De randen van het eiland bestaan uit lichte zandsteenkliffen en steile rotswanden, kilometers lange zandstranden en verborgen baaien. Vaak lopen olijfbossen helemaal door tot aan het water; tussen de in de zon zilvergroen glanzendje blaadjes strekken ontelbare slanke cipressen zich donkergroen en naaldachtig uit naar de meestal blauwe hemel. 
Kerkyra ligt op een haakvormig schiereiland, ongeveer halverwege de oostkust van het eiland.
Het oude fort op de met twee toppen getooide kaap die in de baai uitsteekt, is prominent aanwezig.

 

Het Oude fort (Paleo Frourio) is het opvallendste bouwwerk van het stadje en steeds zichtbaar als je de stad nadert over de kustweg evenals vanuit de lucht of de zee. Het fort ligt ten oosten van de oude stad op een uitstekende rots en biedt schitterende uitzichten over de Esplanade en de oude stad. Aan de andere kant kijk je uit over de kustlijn en op heldere dagen tot aan het Albanese en Griekse vasteland.
Onder het oude fort loopt de Esplanade, het centrale punt in de stad. Daar tegenover is het Liston, een arcade met cafés en een kosmopolitische sfeer.
Het drukke centrum strekt zich vanaf de Esplanade landinwaarts uit rond het San Roccoplein, maar het interessantste deel van Corfu stad is de doolhof van straatjes die samen de oude stad vormen, tussen het oude fort en de haven.
Het bestaat uit diverse buurten, de Campiello, de oudste wijk op de noordelijkste heuvel, de Kofineta bij de Esplanade, Ayli Apostoli bij de kathedraal en Tenedos en de oude joodse wijk bij het nieuwe fort. 

De oude stad Kerkyra is de juweel van het eiland, die aan drie kanten aan de zee grenst. Hier liggen de meeste culturele bezienswaardigheden, restaurants, tavernes en winkels. Met marmer beklede, voor een deel door schaduwrijke arcaden omzoomde straten vormen de hoofdassen; in de venetiaanse huizen met hun vele verdiepingen wonen nog altijd veel mensen. Wasgoed hangt aan de lijnen boven de straten te drogen. Hotels zijn er niet echt veel in de oude stad van kerkyra, maar in de kamers die er zijn is het hier het hele jaar door goed en sfeervol overnachten.
Aan de landzijde wordt de oude stad door de nieuwe omringd. Zelfs deze maakt bouwkundig een aangenamere indruk dan veel andere Griekse plaatsen, omdat er veel groen in de straten te vinden is en het zicht steeds weer op de groene omgeving of op de zee zijn gericht.

 

 

 

KASSIOPI 

Om wat meer van het eiland te zien is de bus een goed vervoermiddel op Corfu. Er rijden 2 soorten bussen, de blauwe stadsbussen, die ook buiten de stad rijden, tot aan Dassia, Benitses, pelekas en het Achillion. Het centraal vertrekpunt in kerkyra voor de meeste stadsbussen is de Platia M Theotoki, in de volksmond Platia San Rocco geheten.
Ik neem de Groene lange afstandsbus naar Kassiopi. Die vertrekt op het busstation aan de Odos Avramiou achter het nieuwe fort.
De kustweg naar het noorden van het eiland is zeer de moeite waard met mooie uitzichten. Het noorden van het eiland wordt gedomineerd door het massief van de meer dan 900m hoge Pantokratoras, de hoogste berg van het eiland. Deze verheft zich op het breedste deel van het eiland, dat door de brede baai van Corfu-stad naar het noorden toe wordt afgesloten en bijna tot aan het vasteland van Albanië reikt, zodat de zee hier meer lijkt op een grote binnenzee.
Het grotere dorp Kassiopi met 1100 inwoners in het uiterste noordoosten van het eiland is een veelbezochte bestemming die per lijnbus goed te bereiken is.
Kassiopi ligt aan twee baaien die door een klein schiereiland van elkaar worden gescheiden. Een kerk en een burcht nodigen uit om er eens een kijkje te nemen en ik maak een wandeling van een half uur die steeds langs zee voert en me ook brengt bij een ver van de bebouwing gelegen strand.
In het hoogseizoen staan hier altijd toeristenbussen en 's avonds is de plaats een bastion van Engelse vakantiegangers. Nu is de hoofdstraat met de vele pubs en terrassen bijna uitgestorven.

Het kan met recht gezegd worden dat Corfu stad behoort tot een van de mooiste plaatsen van Griekenland en voor mij persoonlijk misschien ook wel één van de mooiste citytrips in heel Europa. Zeker in april, zo voordat de massa het eiland komt bevolken en de échte Griekse sfeer nog voelbaar is. Afgezien van een paar regenbuitjes en wat wolken was het hier ook al heerlijk voorjaarsweer.

Anders dan op veel eilanden in de Egeische zee is Corfu niet uitsluitend afhankelijk van het toerisme. Ook voor de plaatselijke jeugd blijft het stadje aantrekkelijk, er is zelfs een universiteit gevestigd. Daarom blijven de meeste jonge Corfioten op het eiland wonen en vertrekken ze niet naar het vasteland of zelfs naar het buitenland zoals op veel andere eilanden het geval was. Het inwoneraantal van Corfu is de afgelopen twintig jaar zelfs met meer dan 5% gestegen. Daarom is op dit eiland veel meer dan op de andere, de mogelijkheid om het echte Griekse leven te leren kennen.

Met zijn arcaden vol winkels en koffiehuizen, pleintjes en bochtige straatjes tussen de Venetiaanse burchten. Met de zee is Kerkyra verbonden door een kilometers lange boulevard, die uitzicht biedt op de bergen op het eiland en het hooggebergte op het vasteland.
De stad is zeer de moeite waard voor een afwisselend weekend, naast de gezellige pleintjes, nauwe straatjes en vele restaurantjes met terrasjes in de binnenstad kun je (ook al in april!) een frisse duik nemen op de diverse strandjes of relaxen in een van de fantastische baaien. De natuur is mooi groen nu en heeft daarom wel af en toe wel wat water nodig. Maar na een buitje schijnt de zon weer volop en dat kunnen ze thuis in NL niet zeggen!