NEDERLAND
Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. Maar ook dichterbij huis is vanalles te beleven.
Het is erg leuk en boeiend om andere landen, culturen en gewoontes te leren kennen, maar ook, of misschien wel juíst, ons eigen landje biedt ook vele mogelijkheden om te genieten van het leven. Voor mooie natuur, cultuur, historie of interessante steden en gezellige dorpjes hoef je niet ver van huis. Nederland telt maar liefst 21 nationale parken, stuk voor stuk unieke gebieden om in te wandelen, fotograferen en lokaal wild te spotten. Soms ongerept, soms een handje geholpen door de mens, maar in ieder gebied staat de natuur voorop.
Trek je wandelschoenen aan of spring op de fiets om de natuur van de lage landen te ontdekken.
Van middeleeuwse stadjes krijg ik nooit genoeg, de negen Nederlandse Hanzesteden zijn Doesburg, Zutphen, Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Elburg, Harderwijk en Deventer.
Of je nu lekker wilt uitwaaien aan de kust met strand en duinen, een lange fietstocht maken door bos en hei, rust, ruimte en mooie vergezichten of juist de drukte en veelzijdigheid van de stad opzoeken? Eeuwenoude kastelen en kerken of hedendaagse kunst en moderne archictuur bewonderen? Musea bezoeken, wandelen in een oude Hanzestad en culinair genieten in alle soorten en maten. Het kan allemaal, ook hier in ons eigen Nederland hebben we genoeg wat de moeite waard is om er met de camera op uit te trekken.
LIMBURG
Thorn
Maastricht
Valkenburg
Valkenburg station
Heerlen
Heerlen
ZEELAND
Middelburg
Brouwershaven
Sas van Gent
Terneuzen
GELDERLAND
Zutphen
Zutphen heeft als bijnaam de Torenstad. Naast een paar grote torens die je al van verre ziet en de skyline van de stad vormen, zijn er ook tal van kleinere torens. Naast torens zijn het de historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, hofjes, pleinen, straten en stegen die de sfeer van de stad bepalen. Voeg daar de ligging aan de IJssel en de Berkel aan toe en je hebt het ideale plaatje van een Hanzestad compleet.
In het rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1358 zijn kasteel bouwen. Nu valt het kasteel onder de gemeente Zaltbommel (Gelderland). Een mooie manier om het kasteel te bereiken is met een veerbootje over de Maas vanuit Woudrichem.
Lange tijd is het kasteel in gebruik geweest als gevangenis. In 1621 wist Hugo de Groot hier te ontsnappen in een boekenkist. Minder bekend is dat er jaren later ook zeven dominees in een bierfust zijn ontsnapt.
Tegenwoordig is het kasteel een rijksmuseum.
Elburg
Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren de Hanzesteden al machtige handelscentra. Op de Veluwe floreerden Harderwijk, Elburg en Zutphen dankzij hun gunstige ligging aan IJssel en Zuiderzee. Dat veranderde in 1932 door de bouw van de Afsluitdijk en de komst van de Flevopolder.
We wandelen door de stadspoort over de karakteristieke keitjesstoepen en langs de markante, oude huizen van de bijna perfect vierkante vissersvesting Elburg. Je ziet het middeleeuwse uiterlijk ook vandaag de dag nog overal in de stad. Elburg is dan ook een van de steden met de grootste monumentendichtheid in Nederland (circa 600 stuks). De geschreven geschiedenis gaat hier terug tot 796 en de stadsrechten die Elburg in 1233 ontving maakten het officieel onderdeel van de historie. Aan alles zie je het: de grachten, stadsmuren, scheve huizen en smalle steegjes. Tot voorheen grensde de stad aan de Zuiderzee, wat visserij tot een belangrijk economische drijfveer maakte voor de inwoners. De historische botters en de Vischpoort zijn tot op vandaag de dag de symbolen van het stadje.
Veluwe
In de groene schatkamer van Nederland heeft de natuur vrij spel. De Veluwe strekt zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. Binnen dit gebied vallen de Nationale Parken Hoge Veluwe en de Veluwezoom.
Bossen, heidevelden, zandverstuivingen, weidegronden, vennen en meren tot aan de horizon, maar ook cultuur in de hanzestadjes, kastelen en landgoederen.
Beekbergen
In de bossen aan de rand van de Veluwe in de gemeente Apeldoorn ligt Beekbergen. Het toeristische dorp is omringd met diverse hotels, vakantieparken en campings vanwege de ligging, dichtbij de stad Apeldoorn en midden in de natuur. Hier geniet je dus optimaal van bossen, heidevlaktes, grasvlaktes en zandverstuivingen. Deze verschillende natuurlandschappen liggen zo dicht bij elkaar dat je ze met een leuke fietstocht allemaal kan beleven.
Harderwijk
Al sinds 1252 is Harderwijk, ooit gelegen aan de Zuiderzee, een Hanzestad. Het oude centrum heeft vele monumenten aan de pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen, er zijn oo k nog delen van de stadsmuur met torens te vinden.
Vanuit de historische stad sta je binnen 2 minuten aan de Veluwerandmeren compleet met stadsstrand.
Harderwijk en het dolfinarium zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.
ZUID HOLLAND
Kinderdijk
Den Haag
Binnenhof
Chinese wijk
Delft
Midden op de Grote Markt van Delft staat het stadhuis naast De Nieuwe Kerk die boven alle andere gebouwen uit torent. De kerk is vooral bekend omdat er de grafkelder van het koninklijk huis te vinden is. In de grafkeldelder liggen zo’n 45 leden van het Huis van Oranje begraven. Ook het praalgraf van Willem van Oranje is een bekende bezienswaardigheid die in de Nieuwe kerk te vinden is. Op het praalgraf is Willem van Oranje op zijn doodsbed afgebeeld.
Rotterdam
Rotterdam staat vooral bekend als de bruisende metropool. De op één na grootste stad van Nederland is niet alleen havenstad, maar ook de stad van de vernieuwing en moderne architectuur. Tussen de wolkenkrabbers kun je los gaan in de winkelstraten, heerlijk eten of naar volop musea.
Nadat het grootste gedeelte van de binnenstad van Rotterdam Tweede Wereldoorlog werd verwoest, is uit de as een nieuwe, moderne stad herrezen.
In tegenstelling tot een groot deel van Rotterdam is Delfshaven bij de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven. Door de rijke geschiedenis is dit het gezelligste en meest sfeervolle stukje Rotterdam.
In de historische grachtenpandjes zitten gezellige snuisterijenwinkeltjes, jenevercafes en hartelijke eethuisjes.
Brielle
Brielle (of Den Briel, de historische benaming) ligt te midden van het water en polders. De vestingwallen en de vele monumenten maken van Brielle een pittoreske vestingstad met een sfeervol centrum.
De muren, wallen, bastions en andere verdedigings werken die de stad omringen moesten de burgerbevolking beschermen tegen invallen van buitenaf.
Rhoon
Gouda
Gouda
Leiden
UTRECHT
Amersfoort
In de trein richting het noorden van het land heb ik regelmatig kunnen genieten van het sprookjesachtige uitzicht op de koppelpoort, het visitekaartje van Amersfoort. Dit plaatje alleen al is de reden om hier op het station eens uit te stappen voor een stadswandeling. Dan wordt je hier al snel ondergedompeld in een stukje geschiedenis. Op iedere hoek zie je wel een mooi punt om van het fotogenieke uitzicht te genieten langs de smalle grachten, oude stadspoorten, historische huizen en kerken. Het is een prachtige, compacte binnenstad die zich prima leent voor een dagje uit en Amersfoort trekt dan ook jaarlijks meer dan een miljoen dagjesmensen.
De stad noemt zichzelf een van de mooiste en gezelligste van Nederland, ik denk dat ze dit met recht mogen zeggen. Een stadswandeling hier heeft alles wat je verwacht van een afwisselende citytrip, door het eeuwenoude stratenpatroon langs de vele monumenten, historische gebouwen, gezellige terrassen en winkelstraten, over bruggetjes, langs het water en je zit ook zo in de natuur.
De Koppelpoort is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort, de enige in Nederland.
De naam Koppelpoort slaat op het gebied buiten de poort wat 'De Koppel' werd en wordt genoemd, de naam duidt dus niet op het feit dat het zowel een land- als waterpoort is.
Zelf hou ik het bij het uitzicht aan de buitenkant, maar er zijn ook rondleidingen waarbij je op en in de poort kunt kijken. Als je zelf wilt ervaren wat een raddraaier is of wilt weten wie in de tredmolen heeft gelopen kun je een afspraak maken voor een bezoek onder begeleiding van een gids.
Noord Holland
Amsterdam
Haarlem
OVERIJSSEL
Giethoorn
Met de schattige bruggetjes, slootjes en mooie huizen is Giethoorn een toeristische attractie. Het pittoreske plaatsje wordt omschreven door de vvv als rustig en relaxt. In werkelijkheid is het vaak spitsuur op de grachten. Boten met toeristen varen tegenwoordig af en aan en de restaurants en terrassen zitten bomvol.
Alternatief is het dorpje Dwarsgracht, op zo'n 3km van Giethoorn. Net als Dwarsgracht is ook Belt-Schutsloot één van de waterdorpen De Wieden. Natuurgebied De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied.
De karakteristiek van Giethoorn is in deze dorpen terug te vinden in het water met vele zijslootjes met vlonders en de talloze houten bruggetjes. Aan de waterkant de rietgedekte huizen met kenmerkende kameelrugdaken, verwijzend naar de agrarische achtergrond van de eerdere bewoners.
Wandelaars en fietsers nemen het pontje van Jonen. Slechts één weg biedt toegang per auto. Deze eindigt in een parkeerterrein van waar de benenwagen het volgende middel van vervoer zal zijn.
Hier is het nog relatief rustig en kun je nog wel ontspannen bootjevaren zonder in een vaarfile terecht te komen.
Deventer
Kampen
Kampen is een oude hanzestad langs de rivier de IJssel met stadspoorten en andere monumenten in de historische binnenstad. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de stad aan de oevers van de IJssel en die levendige sfeer proef je nog steeds.
Zwolle
DRENTHE
Zeg je Drenthe, dan denk je aan rust, ruimte, natuurgebieden en hunebedden. Ze hebben ook een hele eigen route 66, de N34 van Coevorden naar Zuidlaren, die omgedoopt is tot hunebedhighway. Van de 52 hunebedden die deze provincie rijk is liggen er 47 langs deze weg.
Van de oudste monumenten van heel Nederland zijn er nog 52 over. Ze worden aangeduid met hunebed D1 tot en met D54 en dat klinkt op zich al mysterieus als er 52 zijn. Maar D48 bleek achteraf toch geen hunebed en D33 is afgebroken.
Alshoewel er nooit mensenresten gevonden zijn, neemt men aan dat hunebedden dienden als grafkamers die 5.000 jaar geleden gebouwd zijn door het Trechterbekervolk. De doden kregen giften mee, zoals sieraden, speren, maar ook potten met eten.
Huynen is een oud-Nederlands woord voor reuzen, daar komt de naam hunebed vandaan. Vroeger dachten de mensen dat de hunebedbouwers reuzen moesten zijn geweest, omdat het niet menselijk leek om de super zware zwerfkeien die wel 20.000kg wegen, te verplaatsen. Nu denken de geleerden dat ze op hun plek zijn gezet door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Maar ook op die manier moet het nog een enorm karwei zijn geweest.
Orvelte
Het historische brinkdorp in de gemeente Midden Drente lijkt wel een opeluchtmuseum, met als leuke bijkomstigheid dat je er gewoon gratis rond kunt struinen. De monumentale boerderijen, huizen en oude klinkerstraatjes met kinderkopjes geven het esdorp een toeristische maar ook wel oud-Drentse sfeer.
Ga je in Drenthe de natuur in, kom je hoe dan ook schapen tegen. In elk heidegebied lopen de natuurlijke begrazers en in de zomer bestaat een kudde soms wel uit 600 schapen. Bij veel schaapskooien is een informatiecentrum gevestigd waar je kunt zien waar de kudde die dag te vinden is en natuurlijk is er een souvenirwinkel met wol en aanverwante artikelen.
De schaapskudde draagt bij aan het behoud van een waardevol cultuur-historisch erfgoed en verlevendiging van de natuurgebieden. De schapen zorgen voor een natuurlijk beheer van het landschap, leveren wol en maken deel uit van een locale voedselketen.
Bijna dagelijks kun je het vertrek en de thuiskomst van de schapen in de schapenkooien zien, de herder vertrekt 's morgens en brengt de kudde aan het einde van de dag weer thuis.
Nationaal Park Dwingelderveld is het grootst aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Dankzij Europese subsidie is dit gebied hersteld, zodat de kwaliteit van de natuur optimaal wordt. Dat is niet alleen prettig voor de dieren en planten in het gebied, maar ook voor omwonenden en toeristen.
Beilen is een esdorp in de gemeente Midden-Drenthe en wordt daarom ook wel het hart van Drenthe genoemd. Veel bezienswaardigheden heeft Beilen niet (meer). Na een immense brand, in 1820, was bijna het hele dorp verwoest. De Stefanuskerk (vijftiende en zestiende eeuw) is een van de weinige gebouwen die bewaard is gebleven.
Begin oktober 1922 werd het Gesticht Beileroord geopend, een psychiatrische inrichting voor patiënten uit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. Beileroord werd na de tweede wereldoorlog sterk uitgebreid en is later gefuseerd met andere zorginstellingen. Het is nu als GGZ Drenthe een van de grootste werkgevers in Beilen.
Op 2 december 1975 werd bij Wijster een trein gekaapt door Zuid-Molukse jongeren waarna in Beilen een beleidscentrum werd ingericht. De kapers schoten drie personen dood, de machinist en twee passagiers en gaven zich na bijna twee weken over.
De bijlen van Beilen
Maak jouw eigen website met JouwWeb