TBILISI
Het eerste wat we van Tbilisi zien zijn drukke wegen en files in de buitenwijken die zich kenmerken door de Sovjetflats. De stad ontpopt zich als een ware metropool en het duurt dan ook even voordat we ons door de voorsteden in de avondspits geworsteld hebben.
Eenmaal verder in de stad staan ook gebouwen uit zowel de Stalintijd als uit de 19de eeuw. Sommige delen zien er opgeknapt uit en soms zelfs fleurig opgeschilderd. Andere worden nog gerestaureerd en er is ook veel nieuwbouw.
Na even zoeken rijden we op een gegeven moment over een van de bruggen over de rivier Mtkvari de historische binnenstad binnen waar we even later ons guesthouse voor de komende dagen vinden.
Hier worden de straatjes kronkelig en staan de oude houten huizen met rijkelijk bewerkte orientaals aandoende balkonnetjes met druiventrossen waar ook de was wappert. In combinatie met de kinderkopjes, de talrijke bomen en de pittoreske kerkjes geeft dit een romantische sfeer.
Een perfecte locatie om de verkenningstocht door het oude centrum te beginnen, wat door het hoogteverschil een sportieve aangelegenheid wordt. De stad is in de loop der eeuwen aangelegd op een heuvelachtig terrein.
In de sfeervolle buurt met enkele karavanserais zijn ook veel vinoteca's die tot diep in de nacht open zijn. Dat komt goed uit, we gaan meteen een flesje uitzoeken voor vanavond. Veruit de bekendste lokale wijn is de door de Georgiërs geroemde rode, halfzoete Chvantsjkara, naar verluidt de lievelingswijn van Sovjetleider Stalin. Ook wij laten deze ons goed smaken, maar vooral de droge witte wijn Tsinandali heeft zijn smaaktest goed doorstaan...
De naam Georgië is voortgekomen uit het oud-Griekse woord Georgos, dat "wijnboer" betekent. Zo betitelden de oude Grieken de inwoners van het mysterieuze land waarin zelfs in de klassieke tijd al een eeuwenoude traditie van wijnbouw bestond. De Georgiërs zelf houden ook van uitgebreid tafelen waarbij de wijn en sterkere drank rijkelijk vloeit. Hierbij voeren ze nog steeds hun eeuwenoude toostrituelen uit.
Helaas vinden we in de oude stad alleen toeristische restaurants, maar de katchapuri, het Georgisch kaasbrood en khinkali, de Georgische dumpling, is overal volop voorradig.
In dit stadsdeel kun je zo een aantal uren heerlijk rondslenteren door de slingerende en soms behoorlijk vervallen straatjes.
Even verder om de hoek vinden we ook de nog altijd in gebruik zijnde synagoge en de Jvaris Mamakerk met als aardbevingsletsel grote scheuren in de muren.
Nabij de Metechi-brug over de Mtkvari gaat de kabelbaan naar boven tot aan het fort, maar die blijkt nog gesloten. Sportief als we zijn besluiten we dan maar naar boven te klauteren door de smalle straatjes van de oude stad die tegen de heuvel ligt.
De grens tussen oud-Tbilisi en het 19de eeuwse stadscentrum loopt over de bij de rivier de Mtkvari startende Baratasjvili straat, die eindigt op het Vrijheidsplein. Vanaf dit plein start de belangrijkste straat van Tbilisi, de chique hoofdstraat Roestaveli Avenue, met de regeringsgebouwen, veel kantoren, luxe hotels, dure winkels en uiteenlopende restaurants.
Het waren de Russen die dit stadsdeel zo hebben vormgegeven, beginnend bij het Vrijheidsplein dat aanvankelijk Jerevan plein heette en onder het communisme Lenin plein. Op de plek waar nu het Monument van Vrijheid en Overwinning staat -met op de top een bronzen beeld van st Joris met de draak- pronkte tot 1990 nog het standbeeld van Lenin.
Aan dit plein ligt ook het in 1880 gebouwde stadhuis, dat herkenbaar is aan zijn bijzondere klokkentoren.
Bij het parlementsgebouw wapperen de Georgische en de Europese vlag naast elkaar. Dit is de plek waar in 2003 de Rozenrevolutie gestalte kreeg toen Michail Saakasjvili het parlementsgebouw binnendrong, waarna de toenmalige president Sjevardnadze het gebouw uitvluchtte.
Door het voetgangersgebied lopen we weer terug naar de Sionistraat, waar in een oude karavanserai het Tbilisi historisch museum is gehuisvest.
Naast het museum staat een van de bekendste kathedralen van Tbilisi, de Sioni kathedraal. Deze kathedraal vormt een belangrijke bedevaartsplek voor Georgisch-orthodoxe gelovigen. Reden is de aanwezigheid van het kruis van de heilige Nino. Dit is gemaakt van wijnranken en aaneengebonden met het haar van deze heilige. Een replica van deze relikwie ligt rechts van het altaar tentoongesteld. Het originele exemplaar zou elders in de kathedraal veilig achter slot en grendel liggen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb